1.5.10.

Đurđevdanski turnir u PREFERANSU * 1. i 2. maj 2010.


PRVI DAN
Na Đurđevdanskom turniru u preferansu koji "Centar slobodarskih delatnosti" organizuje u restoranu "Obala" na jezeru u Šumaricama prvog dana su odigrana dva kola po švajcarskom sistemu. Devet najeminentnijih kragujevačkih igrača ukrstilo je šhtihove i licitaciju na tri stola tako da su prašhtale kontre i rekontre i leteli betlovi i sansovi na sve strane.
U prvom kolu pobede su izvojevali Mika Aleksić, Raka Stanić i Nebojša Nikolić i odmah otpočeli partiju drugog kola na stolu broj 1. Zoran Simic, Ivan Đuretanović i Dejan Andrić su kao drugoplasirani u partijama Prvog kola zauzeli mesto na drugom stolu.
Partiju drugog kola na trećem stolu igrali su advokat Jovan Kumburović, glumac Vladan Živković i Đorđe Savić. Pobede u drugom kolu su ostvarili Raka Stanić, profesor Đuretanović i Vladan Živković.
Tabela Đurđevdanskog turnira nakon drugog kola ima sledeći izgled: jedini neporaženi je Stanić sa 8,71 poena, drugo mesto zauzima Ivan Đuretanović sa 7,16, Milenko Aleksić je treći sa 7,11, četvrti Dejan Andrić sa 6,10, na petom mestu je Vladan Živković sa 5,34, sesti je Nebojša Nikolić sa 4,32, sedmi Zoran Simić sa 4,05, osmi Savić sa 3,88 i deveti Jovan Kumburović sa 0,63.
Turnir, koji se odigrava u prijatnoj atmosferi i sa maksimumom fer pleja, tako karakterističnim za sve igrace preferansa, se nastavlja u nedelju 2. maja u 11 casova, kada ce biti odigrana naredna dva kola, jer je organizator u dogovoru sa učesnicima turnir zbog malog odziva smanjio na četiri kola.
Medalje, pehari i proglašenje pobednika će biti svečano uručeni oko 16 casova.

Jovan Kumburović, Đorđe Savić, Vladan Živković
turnirska atmosfera
predah uz prvomajski pasulj
Raka Stanić, Mika Aleksić, Nebojša Nikolić
Zoran Simić, Dejan Andrić, Ivan Đuretanović


DRUGI DAN


Završen Đurđevdanski turnir u preferansu
ZLATNI PEHAR U PRAVIM RUKAMA
Pobednik Đurdjevdanskog turnira u preferansu koji je "Centar slobodarskih delatnosti" organizovao tokom prvomajskog vikenda u restoranu "Obala" na jezeru u Sumaricama je penzioner Raka Stanić. Medalje i pehare za drugo, odnosno treće mesto zasluženo su poneli srebrni Milenko Aleksić i bronzani Zoran Simić. Turnir je protekao u fer i korektnoj igri i učesnici nose lepe utiske sa druženja na njemu.
Drugog dana turnira su odigrana još dva kola po švajcarskom sistemu. Od devet najeminentnijih kragujevačkih igrača preferansa drugog dana se nije pojavio profesor Đuretanović, drugoplasirani nakon prva dva kola tako da je sudijski kolegijum u dogovoru sa organizatorom doneo odluku prema propozicijama turnira da nakon čekanja od jednog sata pomenuti igračostane bez plasmana, a da ga u partiji trećeg kola zameni Miroslav Pavlović, prva rezerva.
U trećem kolu na prvom stolu u trouglu “Stanić, Aleksić i Pavlović” vodeći nakon dva kola Raka Stanić je izvojevao i treću pobedu za redom osvojivši 4,26 poena, dok je Mika Aleksić bio drugi sa negativnih 0,07 bula. Na drugom stolu Nebojša Nikolić je pobedio zaradivši 4,14 poena, inženjer Dejan Andrić je kao drugoplasirani bio pozitivan 3,88 bodova, a Vladan Živković je dobio 0,78. Na trećem stolu u trećem kolu odigrana je prelepa partija gde je Zoran Simić pobedio sa maksimalnih 4,5 poena, Jovan Baća Kumburović je bio drugi sa 2,75 bodova, a Đorđe Savić treći dobivši tako pola poena.
U četvrtom i poslednjem kolu susreli su se Mika Aleksić, Vladan Živković i Zoran Simić. U partiji je pobedio sa maksimalnim brojem poena Aleksić (4,5), Simić je bio drugi sa 2,8, a treći Živković koji je ostao bez poena. Na prvom stolu u partiji izmedju Stanića, Andrića i Savića, autsajder na papiru Đorđe Savić je naneo prvi poraz dotada neporaženom Raki Staniću što opet nije bilo dovoljno da promeni konačan izgled tabele. Dakle, u toj partiji Savić je imao maksimalnih 4,5 poena, Stanić 2,73, a Andrić 0,23. Nikolić je u četvrtom kolu rekreativno odigrao partiju sa novopridošlim igračima želeći da svojim pedagoškim primerom kao čovek koji se godinama najviše zalaže za popularizaciju preferansa u gradu pridobije još novih pristalica za formiranje preferans kluba. Partija je bodovana sa 1 poenom zbog kvaliteta igrača.

Konačan redosled na turniru je sledeći:
Prvo mesto Raka Stanić sa osvojenih 15,7 poena, drugo mesto Milenko Aleksić sa 14,54, treći je Zoran Simić sa 11,53, četvrti Dejan Andrić sa 10,21, peti Nebojša Nikolić sa 9,46, šesti Savić sa 8,83, sedmi Vladan Živković sa 6,12 poena, osmo mesto je osvojio Jovan Kumburović sa 2,61 i, na kraju profesor Ivan Đuretanović koji je ostao bez plasmana.
Nakon podele pehara i medalja pobednicima turnira, učesnici su se rastali sa nadom da ce već sledeći Đurđevdanski turnir u preferansu postati ne samo tradicionalan, jer se već održava drugu godinu za redom, već i institucionalizovan te da će i nagradni fond biti mnogo veći, a sama organizacija biti na onom nivou kakvu već imaju turniri u Nišu i Bečeju. Kragujevac, kao četvrti grad po broju stanovnika u Srbiji, ima, ako je verovati statističkim podacima, najmanje 5.000 igrača preferansa i bar još tri puta više onih koji poznaju pravila te najotmenije igre sa kartama i zaslužuje veliki turnir koji bi se igrao svakog Đurđevdana za dan Grada.




Đorđe Savić, Raka Stanić
Đorđe Savić, Mika Aleksić
Đorđe Savić, Zoran Simić

Mika Aleksić, Đorđe Savić, Zoran Simić, Raka Stanić
Mika Aleksić, Raka Stanić