1.5.10.

Пропозиције Ђурђевданског турнира у преферансу



„Центар слободарских делатности“доо
- Freedom Activities Centre - Др Илије Коловића 12, Крагујевац, тел /факс 38134363812, 38134337161, 352 721, Матични број: 20470771, ПИБ: 105825177, Текући рачун: 370 – 3951 – 16 , Шифра делатности: 74 840

Пропозиције Ђурђевданског турнира у преферансу
Турнир се игра 1. и 2. маја у ресторану „Обала“ поред Шумаричког језера у Крагујевцу. Сви пријављени учесници плаћају котизацију 500 динара.
Партије су од 200 була са 3 рефеа на 2 сата
Турнир се игра 5 кола. Тројке за 1. коло се одређују жребом. Парови осталих кола по швајцарском систему.

БОДОВАЊЕ
Први добија 4 (четири) бода и као награду по 0,1 бод за сваких започетих 10 була (до 50 була) колико је добар (маx. + 0,5 бодова)
Други, ако је позитиван добија 3 (три) бода и за награду по 0,1 бод за сваких започетих 10 була, (до 50 була) колико је добар (маx. + 0,5 бода)
Други, ако је негативан, добија 3 (три) бода, и као казну по 0,1 бод за сваких започетих 10 була колико је негативан,без ограничења
Трећи добија 1 ( један) бод и казну 0,1 бод за сваких започетих негативних 10 була,без ограничења
Уколико два играча имају једнак резултат у плусу, победником ће бити проглашен онај који између њих двојице више дужи укупно.
Уколико два играча имају једнак резултат у минусу, бољи је онај који више дужи укупно.
Ако играч заврши партију резултатом "0" добија 3 (три) бода, јер се сматра да је други позитиван.
Уколико два играча имају једнак резултат, исто дуже укупно, бољи је онај који међусобно дужи више.Уколико је и то исто ,играчи деле број поена за та два места.

ОТПИС ПАРТИЈЕ
Отпис була /технички завршена партија/ НЕ МОЖЕ УТИЦАТИ на пласман за столом постигнут за време игре.
Уколико је остатак неодиграних була дељив са 3, сваки играч се отписује-спушта за 1/3
Уколико остатак није дељив са три:
А-остатак је 2: сви играци отпишу једнаки број була, а остатак од 2 буле отписује најбољи/најлошији у партији, тако да отписани остатак не утиче на редослед а задржи се постигнути пласман.
Б-остатак је 1: сви играчи отпишу једнаки број була, а остатак од 1 буле отписује најбољи/најлошији у партији,тако да отписани остатак не утиче на редослед а задржи се постигнути пласман.

ИГРА
Играчи су обавезни да, 5 минута пре почетка партије,буду на својим местима за столом.
Пре почетка партије сви учесници турнира су дужни да искључе мобилне телефоне и могу их користити само за време паузе између две партије.
Позиције играча по столовима за прво коло се одређују жребом и објајављује их организатор. За сва остала кола, играчи сами проналазе своју позицију, на основу табеле са резултатима и дужни су да буду 5 минута пре почетка партије крај стола за којим ће играти, ради одређивања места где седе. Сви извлаче по једну карту, онај који има најмању бира где ће сести и први дели, онај који има већу седи десно од њега.
Партија почиње и завршава се на знак судије.
Задњих 5 минута партије као и последње дељење, најављују се од судије гласно. Под “последњим дељењем” подразумева се текуће,као и оно у којем је извршено пресецање.
Толерише се закашњење највише 5 минута, иако се то сматра некоректним понашањем.
Иза тога ће играч који касни за сваки минут закашњења кажњава са две буле, али највише до 30 минута, када пре почетка партије за 50 була уписује веће почетно стање. Уколико играч не дође, ни после 30 минута, на место тог играча игра резервни играч кога одређује организатор који исто креће са 50 була више. У случају недоласка два играча и после 30 минута, играч који је дошао на време добија без игре 4 бода.
Уколико је неко од играча најавио одсуство,судија може извршити замену . Уколико неко од играча напусти турнир или га дисциплинска комисија удаљи са турнира, нема право на повраћај котизације.
Одмах по завршеној партији, резултате партије и карте за записнички сто доноси победник партије.
Папир на коме се пише сваки играч мора држати на столу тако да оба преостала играча могу без проблема да виде стање на папиру и на њему се мора писати тако да бројеви буду читки и такве величине да су видљиви од осталих играча.

ОДИГРАВАЊЕ
"ПИК" –лицитирани пик се одиграва САМО са контром. Ако нема контре, лидер се ОТПИСУЈЕ за 4 буле (односно 8 була ако је под рефеом) без обзира да ли је било ко изнад или испод шешира.
"САНС" - у случају да играч који иначе није хтео да прати Санс, буде позван од другог играча ОБАВЕЗАН је (ако први треба да баци карту) да: - крене из боје до које је лицитирао играч који га је позвао, или из ТРЕФА, у случају да није било лицитације и то, најјачом картом; - ако је дата КОНТРА на Сансу, онда се поступа на исти начин као и приликом позивања, само што се уместо, трефом креће из ПИКА, за случај када играч који је дао контру није лицитирао на неку од боја и то, најачом картом. - оправдано ОДСТУПАЊЕ сматраће се, само у ситуацији, када позвани играч НЕМА карту у тој боји - када позвани играч, а први је на одигравању, НЕОПРАВДАНО одступи од правила, лидер се ОТПИСУЈЕ без пратње.
"БЕТЛ"- као грешка у бетлу третираће се само ако саиграч не крене из солера или не одбацује најкраћу боју, осим ако у тој боји лидер реално нема пад (седам и осам).
За време турнира дозвољава се само "Контра" и "Реконтра".

СУЂЕЊЕ
Уколико играчи не могу да се договоре за столом, позивају судију подизањем руке
Сваки играч има право, (до три пута за време одигравања турнира), уколико није задовољан одлуком судије, да тражи мишљење судијске комисије, која може променити првобитну одлуку судије. ОДЛУКА СУДИЈЕ-СУДИЈСКЕ КОМИСИЈЕ ЈЕ КОНАЧНА, после чега ће се свако даље негодовање сматрати некоректним понашањем.
Дисциплинска комисија има право да санкционише свако непримерено, понашање или ометање игре и организације турнира, опоменом , одузимањем бодова, а као крајњу меру може изрећи удаљавање са турнира, без повраћаја котизације.

ГРЕШКЕ И КАЗНЕ
Пошто се преферанс игра по одређеним резонима и уз фер-плеј, играчи су дужни да то поштују да би се игра нормално одвијала, због тога су уведене казнене мере за грешке у свим фазама игре. Грешке које се дешавају приликом дељења су:
-неравномерна расподела
-погрешан редослед
-неиздвајање талона на време
-офирање карата при дељењу
-превремено узимање талона
За све наведене грешке делилац пада за 6 була, а саиграчи га дуже за по 12 поена.
Ако играч нерезонски лицитира па тиме навуче саиграча да га позове у помоћ на пратњу или да изјави контру, онда ће сам писати пад, а саиграч пише сву освојену супу. Минимум за лицитажу је трећи кец, четврти краљ, пета дама. Коректном се сматра лицитација два на јаке карте (3 аса).
Ако лидер после преузимања талона не одбаци две карте, или одбаци више од две карте, именује игру, а пратиоци (један или оба) се изјасне о пратњи, писаће пад вредности игре, а пратиоци га супе и то први за три, а други за два штиха или сам пратилац са пет штихова.
Ако се неко прекоредно изјасни о пратњи, лидер има право да се отпише без одигравања, а пратилац који није погрешио супи га за два штиха.
Ако пратилац изјави да прати а нема довољно резона, па тиме навуче саиграча да изјави контру, сам ће писати пад за неуспелу контру а давалац контре пише сву освојену супу. Ако лидер купи у талону две карте исте боје, а пратилац у тој боји има два штиха (кец-поп или кец дама) сматраће се да има резонску пратњу.
- Уколико онај који је пријавио да прати пита ко је први или ко је делио и добије одговор, иза тога не може позвати и не може дати контру.
- У току игре забрањено је дискутовање у вези игре, давање знакова, гестикулирање и ометање противника на било који начин.
Дисциплинска комисија има право да санкционише свако непристојно понашање или ометање игре и организације турнира, опоменом, одузимањем бодова, а као крајњу меру може изрећи и удаљавање играча са турнира без права повраћаја котизације.
Организатор је победницима обезбедио пехаре и медаље за прва три места. Сви играчи бирају најлепшу партију која ће се посебно наградити.
- Надамо се да ће Ђурђевдански турнир у преферансу протећи у фер и коректној атмосфери, без интервенције судије и уз уважавање саиграча.

У Крагујевцу,
30. априла 2010.
За организатора Ђурђевданског турнира у преферансу
______________________________
Ђорђе Савић, директор
„Центра слободарских делатности“